Simon Paja
Ensimmäinen koneeni joskus 80-luvulla oli MikroMikko 1. Varustettu kahdella 5,25" paksulla diskettiasemalla. Ja taisipa olla huimat 640 kilotavua muistia. 
 
Myös MikroMikko 3-niminen laite oli koneenani 80-luvulla. Siinä oli 3,5" diskettiasema ja jonkinlainen kovalevykin, nykyisin jo ajat sitten unohdettua RLL-tyyppiä. Kaikki tietokoneiden kanssa puuhastelleet muistaa ja tietää SSD-, SATA-, PATA- ja IDE-levyt, jotkut jopa tietävät SCSI-levytkin. EISA-levyistä ei moni edes taida olla kuullut. RLL-levyjä oli siis kauan sitten. 
 
Sitten koneita on ollut melkein kaikilla Intelin prosessoreilla tehtynä, on ollut i386, i486, Pentium (60MHz), Pentium Pro (200 MHz), Pentium II, Pentium III, AMD Sempron jne. 
 
Prosessorivalinta on useimmiten perustunut sen hetken voimasuhteisiin Intelin ja AMD:n välillä, joskus hinta/teho suhde on ollut myös AMD:n puolella. Viime aikoina taas vaihteeksi Intel on esittänyt parhaiten ylikellottuvat mallit. Kuten mm. nykyisistä koneista Linuxia ajaa Intel Q6600 jolla on oletuksena 2,4:n GHz:n kellotaajuus mutta olen ylikellottanut sen noin 3,5 GHz:iin. Se on siis lähes 50% lisäys! Ja varaa olisi vieläkin, tuulettimien kierrosnopeudet ei ole vielä sellaiset että melu olisi sietämätön. 
 
Uusimmassa Windows-koneessa on 3.5 GHZ.n vesijäähdytyksellä varustettu i7-3770K prosessori jota ajan pääasiassa 4,4 GHz:n kellotuksella. 
 
Selkeä ero Q6600:n ja i7-3770K:n välillä on ainakin että kun tein tuossa VHS-nauhoista DVD-levyjä niin Q6600 lämpeni noilla ylikellotuksilla alta aikayksikön yli 90 asteeseen ja kone sammui automatiikan avulla ettei prosessori palaisi. 3770K:n lämmöt nousee noin 30 asteesta 55:een samassa hommassa. Vesijäähdytys toimii hienosti. 
 
Kotikoneena äänekkäin on ollut Fujitsun serverirunkoon tehty kone jossa oli kaksi 200 MHz:n Pentium Pro:ta ja etuseinässä iso kasa (8kpl) 2 gigabyten hot swap scsi-levyjä. (Nykyisin on puhelimissa enemmän muistia ja nopeammat prosessorit ja paremmat näytönohjaimet!) Koneen tuulettimet pyörivät serverien tyyliin täysillä kierroksilla koko ajan. Hurina ja suhina oli melkoista. 
 
Nykyinen koneeni on kasattu Fractal Designin-koteloon. Ensimmäisessä kuvassa vanhempi Antec, jossa nyt pyörii Ubuntu Studio. Ubuntu on ollut suosikkini Linuxeista jo jonkin aikaa.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emolevy: ASUS Maximus Formula V, Intel Z77 chipset
Prosessori: Intel i7-3770K , 3,5 GHz, ylikellotettu 4,4 GHz:iin
Tuuletin: Corsair vesijäähdytys
Muisti: 16 GB, DDR3, kellotettu 2400 MHz:iin
Kovalevyt: Windows 10: RAID 2 kpl SSD 120 GB
Näyttö: ASUS 28" (kuvassa vanhempi 20” ja Linux-kone)
Näppäimistö:     Logitech K850
Hiiri: Logitech M720
Tässä hiukan prosessoreita ja muisteja joita on jäänyt laatikon pohjalle pyörimään.
Pöytäkoneeni alkoi nikotella käynnistymisen kanssa joten jouduin miettimään että kasaanko vielä kerran uuden työpöytäkoneen vai ostanko läppärin. Vanha koneeni sentään palveli hyvin noin 10 vuotta. Päädyin pelikannettavaan ja erilliseen verkkolevyasemaan jossa on nyt lähes 10 teraa levyä. Läppäriinkin ostin toisen levyn joten siinäkin on tilaa ruhtinallisesti. Ja tehoja riittää ainakin nykyisiin tarpeisiini toistaiseksi.